2016 Kannattajalta: Kuuluuko aina kannustaa?

  • Artikkelin kategoria:Kolumni

Kuuluuko aina kannustaa?

”Lahessa ei kannusteta tappioasemassa”

”Omien pelaajien kohtelu on ihan perseestä”

”Kiroilu ei ole positiivista mainosta”

”Pelicansin kannattajat osoittivat mieltään”

Eilinen Pelicansin tämän kauden pohjanoteeraus näemmä kanavoitiin suoraan Kannattajakatsomoon, tosin ensimmäisen kommentin kuulin jo päivällä ennen ottelua. Näitä lukiessa voisi äkkiseltään luulla, ettei Lahen Turkoosin toiminnassa ole mitään hyvää. Taas vaihteeksi.

Se, onko ajoittainen omien pelaajien kritisointi ja kiroilu osa kannattamista, on kuitenkin ihan hyvä kysymys. Itse nostan vilpittömästi hattua esimerkiksi KalPa-fanien tyylille, jossa ketään ei kritisoida tai haukuta, vaan kaikki koetaan positiivisuuden kautta. Se on heidän omaleimainen tavaramerkkinsä, ja sellaisena myös pysyköön.

Mutta siitä, että kaikkien pitäisi omaksua sama tyyli, olen visusti eri mieltä. Hymistely ja toisen posken kääntäminen eivät kuulosta lahtelaiselta sitten tippaakaan. Ennen kauden alkua Kannattajapäivässä Pelicansin valmennusjohto kävi ilmoittamassa, että joukkueelle suorastaan pitää antaa suoraa palautetta, oli se sitten risuja tai ruusuja. Kritiikitön pumpulissa pyörittely ei vie eteenpäin pelaajaa, ei jääkiekkoseuraa eikä mitään muutakaan tavoitteellista toimintaa.

Se kuulosti lahtelaiselta.

Kohta 15 vuotta Kannattajakatsomossa päivystäneenä tiedän, ettei toiminta ole missään vaiheessa ollut pelkkää rapaa, vaan niin sanottu 90 prosentin sääntö on täyttynyt. Jokaista haukkuma- ja haistattelulaulua vastaan on katsomosta kajahtanut yhdeksän kannustuslaulua. On Pelicans!-huutoa, on Tää On Mun Jengi, on Taistellaan Taistellaan

Yleensä juuri nämä jäävät kuulematta silloin, kun halutaan tehdä se johtopäätös, että Pelicansin kannattajat kiroilevat, haukkuvat omiaan ja ovat hiljaa tappioasemassa. Ja silloin kun vertailupohja muiden paikkakuntien kulttuuriin on minimaalinen.

Kyllä, valmentajaa on huudettu ulos, kallispalkkaista ulkomaalaisfloppia on haukuttu avoimesti, kuudetta kauttaan kentällä surffailevalle lahtelaiskasvatille on naureskeltu. Jotkut henkilöt ajautuvat suosikeiksi ja jotkut sylkykupeiksi, joskus rooli kääntyy päälaelleen suoritusten mukaan. Se on osa kannattajuutta Lahessa, Lontoossa ja Los Angelesissa. Yleensä näihin kohtaloihin on kuitenkin jokin syy tai selitys.

Tietenkin kaikessa on pidemmän päälle syytä säilyttää kohtuus. Vaikka tunnekuohussa kirosanoja on urheilukatsomoissa päästelty aina, eivät ne ole mikään miehisyyden mitta tai uskottavuutta tuova tehokeino.

Mutta ennen kaikkea ero pitää tehdä siinä kohtaa, että Pelicansin matsi on vain Pelicansin matsi. Minäkin olen niitä Kannattajakatsomossa kasvaneita lapsia, enkä kiroile ja sekoile kotona, työpaikalla tai Lahen kaduilla mielestäni sen enempää kuin kukaan muukaan. Ja ymmärrän, että esimerkiksi 13-vuotiaiden junnujen lätkämatsi on jo eri ympäristö, jossa 100-prosenttinen kannustaminen ja positiivisuus on oltava kaikkien selkäytimessä.

Minulle kukaan ei ole erikseen selittänyt, että jäähallilla tunne liittyy peliin, olen sen osannut päätellä itsekin, mutta varmasti tuo ero Pelicansin matsin ja arkielämän käyttäytymisen välillä on vanhempien hyvä useimmille pienokaisille selittää. Kuten on hyvä selittää miksi tv-sarjan väkivaltainen setä käyttäytyy kuten käyttäytyy ja miksi radion listahiteissä lauletaan ryyppäämisestä, nussimisesta ja ties mistä.

Osuvasti se eilinen vastustajia oli muuten juuri arvostettu seurayhteisö HIFK, jonka kotiyleisö on suorastaan tunnettu vaativuudestaan ja siitä, että tarpeen vaatiessa oma joukkue vihelletään ja buuataan huonon pelin jälkeen koppiin. Ja joukkue ymmärtää ryhdistäytyä kun seuraavan kerran punapaidassa kaukaloon astelee. Kaikki tietävät pelin hengen ja allekirjoittavat, että joskus tilanne vaatii kriittistäkin reagointia yleisöltä.

Tarkkaan ottaen MTV:n uutisointi oli harhaanjohtavaa: ei ole niin, että vain kannustaminen on tavallista ja kritiikki poikkeuksellista protestointia. Molemmat ovat normaalia toimintaa.

Ja osuvasti se on juuri HIFK, jonka faneja löytyy katsomosta aina ihmeen paljon tuulettamaan voittoa 59. peliminuutilla. Me aloitimme kannustamisen eilen ajassa 00:01, ja kannustaminen alkaa taas puhtaalta pöydältä lauantaina Hämeenlinnassa ajassa 00:01. Siitä eteenpäin mennään taas 90 prosentin säännöllä hymistelemättä ja kaunistelematta.

Tervetuloa mukaan!

RV – kannattaja